In English: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996
På svenska: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998, 1997, 1996
HO-anmälningstjänsten möjliggör, inom nuvarande lagstiftnings begränsningar, vissa åtgärder mot diskriminerande verksamheter genom anmälningar till Handikappombudsmannen och kommunala byggnadsnämnder. Tjänsten arkiverar anmälningarna i en nationell databas som är åtkomlig via sökmotorer såsom Google.
Personal Assistant Exchange, en internationell online assistentförmedling, som är tänkt att underlätta resandet och utlandsvistelse för assistansbrukare.
Accessible Vacation Home Exchange ska främja utlandsvistelser för personer med omfattande funktionshinder genom förmedling av byten av tillgängliga bostäder för semester. Tjänsten har under året uppgraderats med ett mera tilltalande utseende, möjligheten att ladda upp bilder och bättre sök- och sorteringsfunktioner.
Målet med projektet Kontantstöd för tekniska hjälpmedel är att ta fram en fungerande modell för direktfinansiering av tekniska hjälpmedel, så att personer med funktionshinder får pengar att själv anskaffa de tekniska hjälpmedel man behöver. I projektets första steg samlar vi ihop och analyserar goda exempel, jämförande studier, etc. om liknande system som redan är igång i andra länder. Projektledare är Petra Jonsson, som arbetar ideellt och på deltid.
ILI:s online full-text bibliotek är en av ILI:s viktigaste tjänster och erbjuder författare av exempelvis artiklar i vetenskapliga tidskrifter, rapporter, handböcker och föredrag om Independent Living och besläktade ämnen publicering, exponering och säker arkivering av sina arbeten på ett lättillgängligt och sökbart sätt. F n finns det nästan 1 000 dokument, därav ca 200 svenska och ca 100 på andra språk, mest spanska, franska och tyska. P g a vår sajts höga Google Page Rank på 7 får bibliotekets dokument en bra exponering. Biblioteket hade en publik på 115,000 unika besökare under 2007.
ILI:s hemsida fortsatte även under 2007 som första resultat vid en sökning på sökordet "independent living" i Google bland totalt ca 3 miljoner svar. Hemsidan hade sammanlagt omkring 478 000 unika besökare under året. Upp från 454 000 under 2006. Vi får många uppskattande kommentarer om vårt bibliotek och andra tjänster på hemsidan.
Assistanskoll, vår nya tjänst, byggs upp med finansiering av Allmänna Arvsfonden för att hjälpa assistansberättigade, deras anhöriga och kommunala LSS-handläggare samt personliga assistenter att jämföra och välja anordnare av personlig assistans. Här hittar man information om tjänsternas innehåll, villkor och kostnader som inte framgår ur anordnarnas reklam som exempelvis lönenivåer och kollektivavtal. Fram till årsskiftet 2007/2008 hade 100 assistansföretag och assistanskooperativ anslutit sig till Assistanskoll och presenterat sig.
En rad erfarna assistansbrukare skriver artiklar om olika aspekter av personlig assistans, från att välja assistansformen - kommun, företag eller kooperativ som assistenternas arbetsgivare eller att fungera som egen arbetsgivare - till att rekrytera och anvisa assistenter.
Sedan hösten 2007 arbetar Kenneth Westberg som journalist för Assistanskoll med att intervjua assistansbolag som vi anser som betydelsefulla p g a sin storlek eller sina tjänsters inriktningar och med att skriva artiklar om bl a assistenternas arbetsuppgifter, LSS-handläggarnas funktion och arbetstidslagen. Dessutom försöker vi bevaka LSS-kommitténs arbete. Projektet pågår i tre år.
PT access är ett samarbete i ett consortium med Department of Transport Sciences, University of Dresden samt JMP Consulting, Storbritannien under ledning av Forschungsgesellschaft Mobilität Austrian Mobility Research FGM-AMOR gemeinnützige GmbH. Projektet går ut på att kartlägga situationen när det gäller tillgånglig kollektivtrafik i 25 EU-länder, att analysera goda exempel på tillgängliga allmänna färdmedel och att visa sambanden mellan tillgänglighet i kollektivtrafik, utanförskap och deltagande på arbetsmarknaden. Projektet finansieras av EU i ramen av programmet The Sixth Framework, Scientific Support to Policies. Projektet pågår i två år.
Training as Vehicle to Employment, Praktik som väg till arbete, var ett europeiskt samarbetsprojekt med ILI som projektägare och 8 partners, Centers for Independent Living i Finland, Polen, Litauen, Irland, Tyskland, Bulgarien, Spanien, Grekland. Projektet var på två år med början i januari 2006 och drevs med medel från den europeiska kommissionen och medfinansiering som Stiftarna av Independent Living i Sverige, STIL bekostade.
Projektet syftade till att öka möjligheterna för personer med funktionshinder att ta sig in och etablera sig på arbetsmarknaden genom att säkerställa att de traineeprogram och praktikplatser som tillhandahålls av statliga verk och organisationer är öppna och tillgängliga för alla. Projektresultaten visade bland annat att kunskaperna hos de statliga verken kring hur man gör sina praktikplatser tillgängliga för alla var bristfälliga. Inom projektet producerades en handbok som syftade till att ge handfasta råd och stöd kring detta och som distribuerades till ett stort antal statliga verk och organisationer runt om Europa.
Fashion Freaks arbetade med kläder för människor med funktionshinder och syftade till att ge rullstolsanvändare tillgång till
Projektet stöddes av Allmänna Arvsfonden. Projektledare är Susanne Berg. Meagan Whellans medverkade. Sammanlagt 62 800 unika besökare besökte Fashion Freaks websajt under året. Projektet som även har en hemsida på engelska uppmärksammades i ett antal artiklar i tryckta och elektroniska medier såväl i Sverige som utomlands.
Adolf Ratzka fortsatte under året med att vara medförfattare av kapitlet om personlig assistans i WHO:s nya manual om Commmunity Based Rehabilitation som förväntas bli klar för distribution under 2008.
Adolf Ratzka var under året medlem i redaktionsrådet för tidskriften “Disability and Society" och medlem i "Distinguished Fellows and Review Board" för tidskriften "The Review of Disability Studies", Center on Disability Studies, University of Hawaii.
Som följd av deltagande vid konferensen i Dublin hade Adolf Ratzka täta kontakter per e-post och telefon med CIL Dublin Irland i deras arbete för att ta fram en plan och strategi för ett personlig assistansbrukarkooperativ med start i september 2008.
Som följd av deltagande vid några konferenser och möten med assistansbrukargrupper inom Foro Vida Independiente och politiker i främst Katalonien, Spanien konsulterades Adolf Ratzka i täta kontakter per e-post och telefon av assistansbrukare i Barcelona som håller på att utarbeta förslag till fortsättning och utökning av de befintliga pilotprojekt med personlig assistans i Katalonien.
Företrädare för Center for Independent Living Jerusalem samt för Stars of Hope, en förening av kvinnor med funktionshinder i Ramallah, Palestina och Independent Living Institute hade kontakter under året för att planera ett samarbete i regionen kring utbildning om Independent Living och personlig assistans.
Susanne Berg fortsatte som projektledare för Fashion Freaks på deltid.
Philip Day arbetade på deltid med Assistanskoll, HO anmälningstjänsten, Training as Vehicle to Employment, samt med underhåll av de olika kataloger på vår hemsidan över länkar, funktionshinderorganisationer i världen samt Study and Work katalogen. Han var även uthyrd till Stiftelsen Spinals där han tog fram teknikdelen för projektet Spinalistips.
Sebastian Ferrer arbetade med projektet Assistanskoll och tog an sig delar av ILI:s ekonomiadministration på ideellt bas och fortsatte som en av ILI:s två firmatecknare.
Hans Filipsson skötte och förbättrade HO-anmälningstjänsten på deltid.
Miles Goldstick fortsatte på deltid som tekniskt ansvarig för webbsajten.
Veronica Johansson hade en tidsbegränsad deltidsanställning inom adminstrationen och ekonomi på ILI:s kontor.
Petra Jonsson fortsatte med att arbeta som volontär under året med projektet Kontantstöd för tekniska hjälpmedel.
Algren Morgan började som administratör för projektet Assistanskoll.
Adolf Ratzka fortsatte som verksamhetsledare på deltid.
Kenneth Westberg började som frilansjournalist för projektet Assistanskoll under hösten.
Nicoletta Zoannos delade sin heltidstjänst mellan sin funktion som projektkoordinator för den internationella delen av EU-projektet Training as Vehicle to Employment, och ansvaret för den svenska delen i projektet.
Vi tackar
Bente Skansgård
Kapka Panayotova
Kalle Könkkölä
Adolf Ratzka