av Candy Harrington, 1999
Konventionell media ägnar sannerligen mycket uppmärksamhet åt tillgängligt resande dessa dagar. De senaste månaderna har jag intervjuats av journalister från en rad olika publikationer och även om de alla har sina egna speciella frågeställningar finns en gemensam fråga för de alla. "Vilket är det största problemet som resenärer/turister med funktionsnedsättning står inför?". De flesta är förvånade över mitt svar. De förväntar sig att ett kontroversiellt eller politiskt svar i stil med "flygbolag orsakar alltför många skadade rullstolar" eller "hotellen erbjuder inte tillgängliga rum" eller "turistattraktioner är inte tillgängliga". Visst, dessa problem finns men de utgör inte "det största" problemet. Det största problemet börjar faktiskt innan de flesta resenärer ens lämnat hemmet. Det största problemet är den alarmerande ökningen i desinformation om tillgängligt resande. Det sprider sig som en löpeld, på Internet, från mun till mun och till och med i tryckta medier.
Men vad är det som är så farligt med lite desinformation? Ja, om du är beroende på den och accepterar den som sanningen kommer du att få några obehagliga överraskningar när du beger dig på semester och finner att saker och ting inte var som du trodde. Dessutom kan desinformationen också leda till att man drar sig för att utforska en plats som kanske i efterhand visar sig vara mycket tillgänglig. I de flesta fall är ingen information bättre än felaktig information. Som alltid med rykten och skvaller är det bästa botemedlet mot desinformation sanning. Det är vad jag ämnar erbjuda. Jag har tagit fram några av de vanligaste exemplen på desinformation som jag stött på och listar de tillsammans med mina egna kommentarer och några tips om var du kan få reda på sanningen.
-Tillgängligt resande finns bara i USA.
Fel! Tillgänglighet upphör inte vid USA:s gränser. Det finns faktiskt till och med platser som har ännu hårdare regler om tillgänglighet än USA. Ta Australien till exempel. Deras maxgräns på rullstolsramper för elektriska rullstolar är 1:14 och för manuella 1:20. Den amerikanska standarden är brantare och ligger på 1:12 för alla ramper. I Australien finns detaljerad och gratis information om tillgänglighet, inklusive kartor (mobility maps). De har också två nationella databaser som innehåller information om tillgänglighet vad gäller boende, turistattraktioner och rekreation. Så avfärda inte automatiskt ett utländskt resmål bara föra att du tror att det inte kommer att vara tillgängligt. Ha ett öppet sinne och ta reda på hur det ligger till. Resultaten kan kanske komma att förvåna dig.
-Det är bara de dyra ställena som har tillgängliga rum.
Inte sant längre! Alla nya hotell och liknande (byggda efter 26 januari 1992 i nästan hela USA) måste byggas med tillgängligheten i åtanke. Så kolla in lågbudgethotell och vandrarhem som byggts efter 1992, där finns de mest tillgängliga rummen.
-ADA täcker flygresande.
Stämmer inte! I USA täcks flygresor täcks av Air Carriers Access Act (ACAA). Ta reda på vilka rättigheter du har enligt den här lagen. Ring 888-860-7244 och beställ New Horizons, en gratis broschyr som innehåller värdefull information om ACAA.
-Flygbolag kan inte vägra en passagerare med funktionsnedsättning.
Stämmer inte heller. ACAA täcker bara amerikanska flygbolag. Utländska bolag kan neka att boarda rullstolsbrukare av "säkerhetsskäl". Det har hänt så var försiktig när du bokar med utländska flygbolag.
-Flygbolag är ersättningsskyldiga för eventuella skador på hjälpmedel (rullstolar).
Inte sant. Enligt ACAA (som täcker amerikanska flygbolag) är ersättningstaket för hjälpmedel/tekniska hjälpmedel begränsat till inköpspriset (inte ersättningskostnaden) för hjälpmedlet. Flygbolagens ersättningsskyldighet är begränsad till 9.07 dollar per pound (lb) för internationella flighter (enligt Warsawa konventionen). Se till att ha en försäkring om värdet på din rullstol eller annat hjälpmedel överstiger denna gräns.
Slutsatsen är att om någonting låter konstigt i dina öron, forska vidare. Nyligen berättade en anställd vid en resebyrå följande hemska berättelse för mig. En man ringde henne efter att ha bokat en gruppresa till Europa med en annan resebyrå. Mannen använde en elektrisk rullstol och behövde assistans för att byta plan. Han var lite orolig över resan eftersom resebyrån inte nämnt någonting om tillgängligheten inför själva flygresan vid boarding och byte av plan. Han påtalade detta för sin resebyrå där de sa till honom "Oroa dig inte, hela Europa är fullständigt tillgängligt". Detta borde ha signalerat starka varningssignaler! Som tur var berättade den andra resebyrån för honom hur det låg till. Han avbokade sin resa och hittade förhoppningsvis en annan resebyrå. Så fråga runt, gör din efterforskning ordentligt och om någonting låter konstigt dubbelkolla med någon annan. Och om någon säger att "Hela Europa är fullkomligt tillgängligt för personer med funktionsnedsättning", spring, eller rulla i motsatt riktning så fort du kan.
NB: Först publicerad i "Emerging Horizons" (en nyhetsbrev för resande med funktionsnedsättning) sommer 1999.
Att abonnera eller få en prov ex. kontakta:
Candy & Charles Creative Concepts
P.O. Box 278
Ripon, CA 95366
United States
Tlf/fax: 209-599-9409
E-post: horizons@candy-charles.com
WWW: http://emerginghorizons.com