En av de allra viktigaste och mest centrala delarna i Independent Living-rörelsen är Peer Support. Begreppet har vi importerat från våra vänner i den amerikanska Independent Living-rörelsen och är svårt att översätta direkt till svenska, men det handlar om att personer i samma situation hjälper varandra genom information, råd och stöd på lika villkor. Det rör sig många gånger om ett utbyte av praktisk information och tips men även mera personliga erfarenheter och insikter. Peer Support är dock ingen terapiform.
På följande sidor kan du läsa om varför Peer Support behövs och på vilket sätt det kan användas för att förbättra din situation.
Även om det finns en rad vackra deklarationer om allas lika rättigheter i det svenska samhället, vet de flesta av oss som har funktionshinder att vi inte kan tillgodogöra oss samhällsresurserna på lika villkor. Det finns ju hinder överallt. Dessutom anser många icke-funktionshindrade att ett liv med ett funktionshinder automatiskt måste vara en katastrof eller åtminstone en tragedi - svår att uthärda.
Vi brukar kallas "de svagaste i samhället". Fosterdiagnostiken talar tydligt att våra liv anses som värdelösa. Om man utsätts for ett bombardemang av såna värderingar är det lätt att själv börja misstro sitt eget värde. Självkänslan krymper - det blir svårt att acceptera sig själv om inte omgivningen gör det.
Bryt Mönstret!
För att bryta den här utvecklingen är det viktigt att få lära sig att man inte är ensam om detta förtryck - för det är vad det handlar om - och att förtrycket finns inbyggt i systemet och inom oss själva. Och det är där vi måste börja, med oss själva. Adolf Ratzka - som är en välkänd profil i STIL - säger:
Formen för Peer Support kan variera. Man kan stöta ihop på gatan, men man kan också bestämma sig för att träffas och utbyta erfarenheter, två eller flera personer. På tisdagskvällarna brukar 10-12 personer träffas på STILs kansli för Peer Support på ett bestämt tema med två samtalsledare. Man behöver inte vara medlem i STIL, men man måste ha behov av personlig assistans. Ämnena varierar, men har en anknytning till personlig assistans.
Oftast blir det utbyte kring såna ämnen som hur man fastställer sitt assistansbehov och motiverar det inför kommunen, hur man rekryterar bra assistenter med allt det innebär från att formulera annonser till själva intervjusituationen, hur man schemalägger och ger anvisningar, vad man ska tänka på som arbetsledare, hur man kan använda personlig assistans för att förverkliga sina drömmar.
Role Modelling
Rådgivning och stöd på lika villkor - det förutsätter att vi verkligen ser varandra som resurser - därför ska de som leder samtalet under Peer Support-kvällarna inte vara "experter". De måste ha egna, direkta erfarenheter, enligt Independent Living-rörelsens ideologi. Eftersom vi alla har olika erfarenheter att dela med oss av, ska alla uppmuntras att delta i diskussionen. Och målet är att man ska känna igen sig i någon annan och se den som en förebild, som man kan lära av: "Om han kunde...så kan jag kanske också!" Det här kallas Role Modelling med en engelsk term, och är en av hörnstenarna i Peer Support. Det är ett viktigt verktyg i många självhjälpsgrupper, och innebär att man erkänner varandra som resurspersoner.
Empowerment
Det andra begreppet inom Peer Support är Empowerment - som kan översättas med att ge sig själv och varandra makt.
Peer Support är ingen terapi. I terapi tar man upp problem som alla människor kan ha - oavsett om de har funktionshinder eller ej, på ett intensivt sätt och ofta under längre tid. Psykoterapeuter har en lång utbildning och får en mycket viktig roll i klientens liv. Till våra Peer Support-kvällar däremot kan man komma hur ofta man vill. Det behövs ingen psykoterapiutbildning för samtalsledarna, eftersom de inte har en avgörande roll. Vi vill inte ha en uppdelning i "experter" och "klienter" i vår rörelse. Dessutom håller vi oss i Peer Support till de problem som våra funktionshinder medför för oss, ofta på ett mycket praktiskt plan.
Man behöver ju inte gå i psykoterapi, enbart därför att man har ett funktionshinder. För att illustrera detta med ett annat exempel: I kvinnogrupper försöker man hjälpa varandra att klara sig bättre i en värld som behandlar kvinnor som underlägsna varelser. Man lär av andra kvinnor och får råd och stöd. Det är inte terapi; man behöver inte terapi enbart därför att man är kvinna.
Peer Support är den viktigaste delen i STILs och Independent Living-rörelsens ideologi. Inom STIL försöker vi att använda oss av den här principen i hela vår verksamhet. Därför är det så viktigt att vi ha anställda och förtroendevalda som har funktionshinder. Därför måste de, som företräder oss utåt, kunna tala i egen sak.
Sammanfattad av Anna Larsson utifrån skriftligt och muntligt material av Adolf Ratzka, 1993