© Independent Living Institute
Independent Living Institute,
Storforsplan 36, 10 tr
123 47 Farsta
Sweden
Tel. 08-506 22 179
info@independentliving.org
STIL - ditt eget val
Information om Stockholmskooperativet för Independent Living
Information about
STIL In English |
STILs hemsida
Det här är STIL.
Independent Living-rörelsens ideologi.
Historik och viktiga debattartiklar.
Framtiden.
STILs drivkraft.
Din väg till personlig assistans med STIL.
STILs arbetsledarutbildning.
STIL, Stockholmskooperativet för Independent Living, är ingen vanlig handikappförening. Bland våra medlemmar finns såväl barn som äldre, en hel del invandrare, folk med olika yrkes- och familjebakgrund och olika funktionshinder. Vi har inga samkvämskvällar med trubadur och dopp, kurser i "engelska för handikappade" eller egna semesteranläggningar. Det enda vi har gemensamt är behovet av personlig assistans och att vi själva vill ta hand om den.
STIL är ett kooperativ. Vi nöjer oss inte med att ropa "samhället måste ta sitt ansvar". Vi insåg tidigt att vi är de bästa experterna på våra behov och att vi måste ta saken i egna händer och själva anställa våra assistenter, om det ska bli någon ordning.
STIL är en intresseförening. Enbart assistansbrukare kan bli röstberättigade medlemmar och ta förtroendeuppdrag. Vi vill ha självbestämmande i assistansen och i kooperativet. Övriga medlemmar har självklart rätt att delta i möten m.m. men äger inte rösträtt.
Självbestämmande ger genomslagskraft: STIL har varit riktsnöre för LSS och hela reformen genomsyras av STILs ideologi, enligt socialministern. Vi visade vägen, nu kan alla anställa personliga assistenter.
Under de åren STIL har funnits har många av oss med egen kraft och kamratstöd kunnat använda STIL för att frigöra sig från beroendet av institutionella boendeformer, föräldrarhem eller ensidiga parförhållanden. En del har börjat utbildning eller arbete, några har skaffat sig barn. De flesta har fått en rikare vardag och ett värdigare liv. Vi har vuxit som människor. Vår omgivning kan inte undgå att lägga märke till vår förändring. Från omyndigförklarade skyddslingar i socialförvaltningens famn utvecklar vi oss till självständiga och stolta medborgare. Det roligaste är att det som hänt oss har inte varit en gåva från himmeln, regeringen, socialförvaltningen eller Röda korset. Utan det är var och en av oss som har bidragit. Vi har erfarit att vi själva har förmågan att förändra våra liv.
Mycket återstår på vår väg till jämlikhet för personer som behöver personlig assistans. I det arbete är STIL beroende av att ha många och engagerade medlemmar. Vi måste bli en stor rörelse med enighet, styrka och resurser för att få politisk tyngd, för att få gehör för nya reformförslag och för att kunna förbättra de praktiska förutsättningarna till ett självbestämt liv för så många som möjligt. Däför är varje ny kooperativmedlem mycket viktig. Ensam är kanske stark, men endast tillsammans har vi makt. Det är det som Independent Living-rörelsen handlar om.
På följande sidor kan du läsa mer om vad vår rörelsen går ut på och hur du själv kan ta del av och utvecklas i STILs gemenskap.
Adolf Ratzka
Independent Living är en medborgarrättsrörelse som bildades på 70-talet i USA av människor med funktionshinder. De lärde sig av andra förtrykta grupper hur man kämpar för sina rättigheter. Fram tills dess hade inte organisationer av människor med funktionshinder krävt rättigheter som medborgare. Man hade vädjat om medmänsklighet och solidaritet. Dessa organisationer framställde funktionshinder som medicinska, tekniska eller allmännt mänskliga problem som drabbar individen och familjen - inte som problem som förorsakas av en snäv maktfördelning.
Rörelsen startades av personer med omfattande funktionshinder, alltså människor som behöver assistans från andra i sin vardag. Det är den grupp som är mest utsatt för omgivningens överbeskyddande och omyndigförklarande attityd.
Independent Living betyder inte att vi vill göra allt själva, att vi inte behöver någon. Independent Living betyder att ha samma valmöjligheter som våra icke-funktionshindrade syskon, vänner och grannar tar för givna. Vi vill gå i samma skola, åka samma buss, handla i samma affärer, ha ett arbete som passar vår utbildning och kompetens. Som alla andra vill vi själva bestämma över våra liv och tala för oss själva.
Vi vill bereda plats för alla assistansbrukare i vårt kooperativ.
Redan idag har vi som medlemmar ett växande antal barn eller kamrater som
behöver stöd av en "vice"-arbetsledare pga hjärnskada
eller liknande funktionshinder. Ett stort kooperativ är en förutsättning
för att många ska kunna använda sig av personlig assistans,
som inte skulle ha klarat det på annat sätt. Vi är ingen liten
skara utvalda, som inte släpper in fler. Vi är inget specialkooperativ
för människor med ett visst funktioshinder. Alla är välkomna.
Vi har skämts för våra funktionshinder, därför har
vi dragit oss undan. Man har intalat oss att vi är hjälplösa,
därför har vi varit passiva. Man har kallad oss "de svaga i samhället",
därför har vi väntat på att andra ska kämpa för
vår sak. Vi har inte vågat ryta till eftersom vi har saknat självrespekt.
Är det inte hög tid att andra på saken?
Adolf Ratzka
(vid demonstrationerna mot nedskärningar av assistans-reformen)
Från subjekt till objekt
Viktiga artiklar
"Hemservice - i vems regi?"
Artikeln som lanserade begreppen "personlig assistent", "personlig assistans i brukarregi" och föreslog finansiering av personlig assistans genom riksförsäkringsverket. Artikeln publicerades redan redan år 1982 i Svensk Handikapptidskrift."STIL mot hemtjänststalinisterna."
Hur skulle det se ut om kommunen hade monopol på finansieringen, produktionen och fördelningen av bröd? Artikeln illustrerar det tredubbla kommunala monopolet på hemtjänstområde. Artikeln publicerades i DN 1990."Vi behöver alternativ till färdtjänsten!"
STIL-modellen som visade sig så framgångsrik på personlig assistans-området kan med fördel användas även på andra områden som t ex individuella resor. Artikeln publicerades i DN i mars 1993."Gustav Möller (s) och STIL."
STIL-modellen - maximalt självbestämmande men offentlig finansiering - knyter an till gammal socialdemokratisk tradition. Gustav Möller var svensk socialminister på 40-talet och förordnade den s k kontantlinjen.
Videofilmen om STIL | Innehållsförteckning | STILs hemsida