25 år av Independent Living i Sverige

In English

25 år av Independent Living i Sverige
Internationell konferens 28-29 november 2008

Läs 25 år Independent Living - Dokumentation

Independent Living firade sina första tjugofem år i Sverige med en tvådagarskonferens 28 och 29 november. IL:are och andra intresserade från när och fjärran fyllde på fredagen stora Gamla och nya vänner i Independent Living-rörelsen mölts i entrén till konferenslokalen [fotokollage]konferenssalen på nybyggda och trendiga Clarion Hotel Sign.

Långväga gäster från USA blandades med representanter för den europeiska rörelsen och våra skandinaviska grannar. Folket från Göteborg kom i den egna bussen. Andra tog sig på andra sätt från skilda håll i Sverige till huvudstaden där de välkomnades av STIL:s vice ordförande Kerstin Nilsson.
 
Ulrik Lindgren, från Socialdepartementet talade långt om åren fram till tillgänglighetsmålet 2010, det nuvarande arbetet och planerna för framtiden.Bengt Westerberg hälsar Adolf Ratzka
 
I centrum för morgonen stod dock Bengt Westerberg. Han var socialministern som genomdrev rätten till personlig assistans och statlig assistansersättning mitt i en djup konjunkturnedgång. I sitt inlägg berättade han om hur han 1986 besökte STIL-projektet och inspirerades av de ”revolutionära idéerna”. Idéer som han sedan fick nöjet att vara med att förverkliga.
 
Modeller. milstolpar och landvinningar av Independent Living i Sverge. Talare: Anders Westgerd, Cecilia Blanck, Susanne Berg och Adolf Ratzka. [Bildkollage]
 
 
 
Rätten till personlig assistans var en stor seger för den gryende Independent Living-rörelsen i Sverige och Adolf Ratzka presenterade honom också med orden: 
 
- Konferensen idag handlar om Independent Living, men den ska också hedra Bengt Westerberg, 
 
Efter inledningen var det dags för dagens Independent Living att presentera sig. I panelen satt representanter för kooperativen i Stockholm och Göteborg, STIL och GIL, föreningen JAG och Independent Living Institute. Independent Livings roll i Sverige.  Talare: Birgitta Andersson, Lars Lindberg, Susanne Berg, Peter Brusén. Moderator: Jamie Bolling [Bildkollage]
 
De har alla delvis utvecklats ur den förebild som presenterades vid konferensen 1983. En konferens när Independent Living-representanter från Storbritannien och USA besökte Stockholm och presenterade rörelsens grundläggande principer och servicelösningen personlig assistans.
 
Panelpresentationerna avslutades med en blick framåt. Vad är Independent Livings främsta utmaning inför framtiden? Svaren pekade alla på ett behov att nu ta nästa steg i rörelsens utveckling, att återta initiativet i samhällsdebatten, att utöka sin faktiska påverkan till andra samhällsområden och att få med sig den generation som växt upp med personlig assistans och tror att det är en självklar rättighet.
 
Under eftermiddagen vändes blicken mot det svenska samhället. Panelens anföranden handlade om det historiska läget när Independent Living presenterades 1983 och varför motståndet från handikapprörelse och makthavare var så hårt.
 
Den växande kritik som fanns mot välfärdslösningar i offentlig regi under 1980-talet samt Bengt Westerbergs val av Independent Living utomlands - nationella exempel. Talare: Bente Skansgård, Johna Evans, Horst Frehe, Marilyn Golden. Moderator: Adolf Ratzka [Bildkollage]assistansen som politisk symbolfråga pekades ut som en förklaring till varför rörelsen ändå fick fäste i det svenska välfärdsystemet.
  
Under panelen avhandlades också utifrån vilka egenskaper i välfärdssamhället motståndet formas. Faktorer som Independent Living behöver ta hänsyn till i framtida strategier. Socialstyrelsens utvärdering av personlig assistans presenterades och blev en nyansering till den allmänna debatten där assistans framställs som exklusivt och dyrt.
 
Utvärderingen visar att assistans kostar men att många av kostnaderna kan spåras till besparingar inom andra servicelösningar. Det rör sig till stor del om kostnadsförflyttningar mellan olika poster inom samma budget. Peter Brusén avslutade sin reflektion med att konstatera:
 
- Jag tror att Independent Livingrörelsen har jobbat mycket med att minska avståndet mellan ord och handling - precis det som behövs.Independent Living utomlands - internationellt perspektiv. Talare: Thomas Lagertwall, Judy Heumann, Kalle Könkkölä. Moderator: Adolf Ratzka
 
Independent Living-rörelsens historia och utveckling i Norge, Storbritannien, Tyskland och USA presenterades också under eftermiddagen. Det internationella perspektivet följdes därefter upp med en panel om rörelsens globala framväxt, de internationella rörelserna. Vikten av internationella kontakter och att få med funktionshinderperspektiv i utvecklingsbiståndet framhölls. Den finska organisationen Tröskeln avsätter till exempel en tredjedel av sina aktiviteter och sin budget till samarbete med organisationer i utvecklingsländerna. Vikten av att vara mångsysslare, att vägra acceptera ett nej och att arbeta över gränserna mellan ålder, funktionsnedsättning etcetera framhölls. Hur viktigt det är att utforma sina egna förslag och att utvecklingsbistånd alltid måste inkludera personer med funktionsnedsättningar var också något som starkt framhölls. Den nyligen antagna FN-konventionen är en stor utmaning.
Judy Heumann och Adolf Ratzka på konferensen i Stockholm 25 år efter Judys besök 1983. Det besök som blev starten för Indepenent Living i Sverige 
 
Journalisten och historikern Henrik Berggren sammanfattade så dagens diskussioner.
- Hur kan vi diskutera frågorna om autonomi, om kollektivt agerande, om statsmakten och marknaden på ett sätt som kan genomsyra andra slag av politiska frågor i dag
Han ansåg att Independent Living-rörelsen kunde ha mycket att bidra med i samhällsdebatten kring dessa frågor. Därför önskade han rörelsen framgång och uttalade ett hopp om att den kan bistå med bränsle till en mer allmän politisk debatt om hur demokratin kan förnyas.
 
Fredagens konferens avslutades med att Hadar Cars vice borgmästare i Stockholm hälsade gästerna välkomna å stadens vägnar.
 
English